Ressenyes flash - novembre 2009

Títol: Terronets de sucre
Autor: Mabel
Il•lustrador: George Lambert
Edició: Editorial Flamboyant
Edat: ¿?
Es tracta d’una col•lecció que recupera llibres il•lustrats per infants antics. Aquest concretament, es va publicar l’any 1881, i es tracta d’il•lustracions acompanyades de petits versos, poemes o textos rimats on predomina l’absurd (que recorda l’Edward Lear), en uns casos més encertats o amb més gràcia que en d’altres. Es tracta d’un llibre més aviat adreçat als adults que vulguin tenir en la seva col•lecció un “tresor” d’aquest estil, tot i que de ben segur preferirien una edició original o facsímil, en qualsevol cas...

[Imatges i més opinions en aquest enllaç]

(Marta Martí)

***

Títol: Grisela
Autor: Anke de Vries
Il•lustrador: Willemien Min
Edició: Faktoria K de Libros
Edat: de 0 a 6
Senzilla i simpàtica història d’una ratolina que, trista pel seu color gris, decideix “camuflar-se” de diferents maneres (pintant-se de colors o cobrint-se de flors), però que finalment, i gràcies a l’enamorament d’un ratolinet per ella tal com és, descobreix la seva bellesa sense necessitat d’artificis. Uns personatges que recorden en Frederick al servei d’una història amb missatge per petits lectors.

(Marta Martí)

***

Títol: La caja azul / El bastón azul
Autor: Iwona Chmielewska
Il•lustrador: Iwona Chmielewska
Edició: Océano
Edat: de 6 a 8
Un llibre amb una edició espectacular (gran format, capiculat – es pot començar tant pel davant com darrere – amb fulls d’acetat al centre de la història, que indiquen el canvi d’història al centre del llibre), però del qual no en sabem treure l’entrellat. La caixa del títol l’hereta el noi d’una família, junt amb una llibreta on explica per a què han fet servir la caixa aquells que la van heretar abans que ell. El bastó, en canvi, l’hereta la noia d’una família, i igual que el noi, també rep el quadern amb les històries de les noies que el van heretar abans que ella. Les històries no s’encreuen en cap moment: quan el noi / la noia han acabat de llegir el passat de les seves respectives herències, troben fulles en blanc per explicar la seva experiència i, suposem, continuar amb la tradició en la propera generació. Potser hi ha alguna simbologia amagada en la caixa / el bastó que se’ns escapa?

[Una altra ressenya en aquest enllaç]

(Glòria Gorchs)

***

Títol: El triomf d’en Polit Bonaveu
Autor: Carles Sala i Vila
Il•lustrador: Susana del Baño Ranner
Edició: Cruïlla (Premi Vaixell de Vapor 2009)
Edat: de 8 a 10
El nou premi Vaixell de Vapor explica el descobriment del talent amagat d’en Polit Bonaveu, que com el seu nom indica canta d’allò més bé, però únicament en la privacitat de la seva dutxa. Una història senzilla i divertida, que fa de bon llegir. Per passar una estona entretinguda.

(Glòria Gorchs)

***

Títol: El rey y el mar
Autor: Heinz Janisch
Il•lustrador: Wolf Erlbruch
Edició: Lóguez
Edat: de 8 a 10 (i més...)
Si Barbara Fiore ens portava un il•lustrat del Wolf Erlbruch que em va deixar l’estomac una mica regirat (veieu la ressenya de “Ratas”), Lóguez ens porta un altre de més agradable, però també amb un to... podríem dir que no apte per tots els públics? Es tracta d’històries breus (quatre o cinc frases; de vegades, més breus i tot), en les que el rei del títol dialoga amb (o reflexiona en presència de) tot un seguit de personatges, que van des del mar fins a un llibre, passant per un esquirol o un gat. En algunes ocasions els fa una pregunta i la resposta el fa pensar. En d’altres és l’actitud del rei la que provoca una reacció en el seu interlocutor. Un llibre per beure a glopets i pensar-hi... o potser no.

(Glòria Gorchs)

***

Títol: Quatre gats
Autor: Mercè Anguera
Il•lustrador: Javier Carbajo
Edició: La Galera
Edat: de 8 a 10
En la meva opinió, el llibre nominat a l’Atrapallibres d’enguany, en la categoria de 10 anys, que té més possibilitats de guanyar. Per què? Doncs perquè és un llibre fresc, àgil, real, divertit, entretingut (fins i tot a mi hi ha hagut moments que m’han arrencat el somriure, i reconec que me l’he llegit amb molt de gust)... Ja veurem com acaben les apostes quan arribi el dia de la veritat. Llarga vida a les anti-barbis! Els nostres nens (i especialment les nostres nenes, no ens enganyem), se les mereixen.

(Sfer)

***

Títol: El despertador del sol
Autor: Martin Baltscheit
Il•lustrador: Christoph Mett
Edició: Santa Marta de Tormes: Lóguez, 2009
Edat: de 0 a 6
Un àlbum que explica la història d’un gall que es debat entre creure’s que ell, amb la seva veu potent, realment és qui fa que el sol es desperti cada matí, o escoltar-se de debó el que li diuen la resta d’animals de la granja, que el volen fer veure que, encara que ell no hi fos, el sol continuaria llevant-se puntualment cada dia. L’evidència li demostrarà quina de les dues creences és la de debó, però també li farà veure que, encara que no ho sembli, la seva feina també és important en el dia a dia de la granja. Animals personificats amb un toc humorístic (el gall amb tupé tipus Elvis és un punt), però al que, personalment, no li he trobat gaire gràcia.

(Sfer)

No hay comentarios: