L'home de la lluna

FITXA
=====
Títol: L'home de la lluna
Autor: William Joyce
Il·lustrador: William Joyce
Traducció: Bel Olid
Edició: Combel, 2012
Edat: de 5 a 99 anys
Temàtica:

RESSENYA
[Sílvia Cantos]
=========

«L'home de la lluna» és una obra dedicada a la infància, un meravellós àlbum il•lustrat, entranyable i evocador que ens convida a somiar sense por. Es tracta del primer llibre d'una sèrie que està entusiasmant a nens i nenes de totes les edats. Els Guardians, aquests protectors dels somnis i les esperances dels infants de la Terra han esdevingut els nous herois de la literatura infantil i juvenil i per descomptat, presenten un dolent (però que molt dolent) Rei dels Malsons que els farà anar de corcoll.

La història ens explica que l’Home de la Lluna no sempre ha estat un home, ni sempre ha estat a la Lluna. Fa molt temps va ser petit, fins que una batalla contra el malvat Ombra, el Rei dels Malsons, el va deixar orfe i el va empènyer a una aventura que el convertiria en el primer Guardià de la Infància.

William Joyce ha posat el seu segell personal a tota mena d’obres per a nens, tant literàries com cinematogràfiques, per citar només alguna de les seves produccions anomenaré «George Shrinks», «Santa Calls», «Dinosaur Bob», «Toy Story», «Robots», «Bestioles» o «Rolie Polie Olie», us sonen oi? Les seves il•lustracions han estat molt sovint portada de The New York Times, i els seus quadres s’exhibeixen en museus i galeries d’art dels Estats Units. Les seves impactants i singulars històries i il•lustracions ens traslladen a mons plens de diversió, aventura i fantasia. No podem oblidar tampoc que aquest mateix autor és el creador de «The fantastic flying books of Mr. Morris Lessmore» un meravellós curtmetratge que no podeu deixar de veure del mateix autor d'aquest preciós llibre i que es va erigir com a guanyador d'un Òscar al millor curtmetratge d'animació aquest any 2012.

Ell mateix Joyce junt amb Peter Ramsey s'ha encarregat de fer l'adaptació de la història narrada en aquesta sèrie de llibres per a la gran pantalla i de fet, la setmana vinent ja podrem veure a la majoria de cinemes «El origen de los guardianes», jo no me la penso perdre!

Vull acabar aquesta ressenya amb un fragment d'aquest àlbum que al meu parer resumeix el missatge tan dolç i poètic que ens vol transmetre, amb aquestes dolces paraules us animo a compartir aquesta història amb els vostres fills i filles:

«Cuidarem els nens de la terra.
Els guiarem perquè no s'acostin als camins del mal.
Que tinguin el cor feliç, l'ànima valenta i les galtes rosades.
En guardarem amb la vida les esperances i els somnis,
perquè són l'únic que tenim, l'únic que som,
i l'únic que arribarem a ser.»

RESSENYA
[Febe Mendoza]
=========


En William Joyce fa temps que es dedica a escriure i il•lustrar. Va publicar el seu primer llibre, George Shrinks, el 1985. També ha participat en la creació de pel•lícules d’animació i series de televisió basades en els seus llibres. El 2011 va guanyar l’Òscar al millor curt d’animació per "The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore".

L’home de la lluna és un dels llibres de la seva nova sèrie, que ha inspirat la pel•lícula de Dreamworks "The Rise of the Guardians (L’origen dels guardians)", que inclou novel•les (a partir de 9 anys) i llibres il•lustrats.
La serie consta, de moment, de les novel•les Nicholas St. North and the Battle of the Nightmare King, E. Aster Bunnymund and the Warrior Eggs at the Earth's Core! (editades per Bambú amb els títols Nicolau Sant Nord i la batalla contra el Rei dels Malsons i Conill de Pasqua i el seu exèrcit al centre de la Terra), Toothiana: Queen of the Tooth Fairy Armies i The Sandman and the War of Dreams. I els àlbums: The Man in the Moon (publicada per Combel amb el títol L’home de la lluna) i The Sandman: The Story of Sanderson Mansnoozie. No us perdeu el web.

Com podeu veure, es tracta d’una sèrie sobre els personatges infantils de l’imaginari americà (i, per extensió, del món occidental), en què Joyce aprofundeix en els seus origens, personalitat i història, entrelligant-les totes en la lluita contra Ombra, el rei dels malsons.

A L’home de la lluna, descobrim com va ser que l’infant que no havia tingut mai cap malson es va convertir en el guardià dels nens de la Terra: va anar a buscar ‘un gran creador de joguines que fabricaria joguines per als nens, un conill majestuós que els donaria ous de xocolata i una fada del regne de Punjam Hy Loo que els deixaria regals sota el coixí (...), un homenet dormilega que semblava que sabia tot el que es podia saber sobre els somnis. I, per acabar, l’HL va portar als nens de la Terra una senyora encantadora que els expliqués contes’. I, juntament amb els habitants de la lluna, els llunabots, els llunatolins i les arnes lunars, van trobar la manera de fer brillar la lluna perquè la nit no sigui tan fosca i els infants no tinguin por de la foscor.


Forma part, doncs, d’un projecte complert i ben fet, amb unes il•lustracions precioses, plenes de detalls, personatges i espais ben definits, que de segur anirem trobant a la resta dels llibres de la serie.

A Estats Units ha estat un èxit, ho serà també aquí?

1 comentario:

unchatbotte dijo...

a mi em va agradar molt l'imatgiari que planteja, la idea i tota la posada en escena, però argumentalment crec que el llibre no s'aguanta massa.