Un monstre em ve a veure

FITXA
=====
Títol: Un monstre em ve a veure
Autor: Patrick Ness (a partir d’una idea de Siobhan Dowd)
Il·lustrador: Jim Kay
Edició: Sembra, 2015 (en castellà editat per Nube de tinta).
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica: càncer, bullying, monstres i malsons.


RESSENYA
========
Hi ha una veritable plaga de novel·les juvenils fosques, on tot són dificultats pels joves protagonistes, que amb força i determinació s’enfronten a obstacles insalvables, però vet aquí que el que semblava insalvable acaba sent superat amb èxit i al final tots tan contents.

Aquest llibre no és ben bé així.

Per començar, encara que hi hagi un monstre molt palpable en aquesta novel·la (i, per tant, una dosi important de fantasia), hi ha molta més realitat… i una realitat de les que esgarrifa: la mare del Conor està malalta de càncer, i no sembla que els tractaments estiguin fent gaire efecte. A més, el seu pare ara viu a un altre país, a milers de kilòmetres, amb una nova família, i a l’escola sembla que els únics que el veuen són els tres assetjadors de la classe. En Conor sent com el món al seu voltant s’esvaeix, se li escapa, i voldria fer alguna cosa, voldria salvar allò que encara no ha perdut, però…

I després està el malson, i el monstre, i les tres històries que el monstre li explica al Conor, i al principi sembla que una cosa no tingui res a veure amb l’altra, ni la mare amb tot plegat, però és clar que sí.

I per acabar, un missatge que és molt diferent del que tothom s’espera, “perquè l’ésser humà és una bèstia complicada” i no hi ha solucions senzilles quan els nostres camins no són línies rectes per anar d’A cap a B, sinó més aviat laberints pels quals ens movem a cegues.

I això sense parlar de les il·lustracions de Jim Kay. Fa temps que no veia una novel·la juvenil amb unes imatges tan potents.

No, no és ben bé com altres novel·les juvenils, aquest llibre. És un llibre difícil d’oblidar.

PS (si us agrada tenir una mica de context): la Siobhan Dowd, autora anglesa de pares irlandesos, va començar a treballar en la història d’aquest llibre abans de morir de càncer l’any 2007. Des de l’editorial, van demanar en Patrick Ness si volia continuar la història, i així ho va fer. Tant el text com les il·lustracions han rebut reconeixements als països anglosaxons (la medalla Carnegie i la medalla Kate Greenaway)

PS (si us agrada el cinema): Juan Antonio Bayona, director de “El Orfanato” o “Lo imposible”, estrenarà l’adaptació d’aquesta novel·la durant aquest 2016.

No hay comentarios: