Tothom hauria de ser feminista

FITXA
=====
Títol: Tothom hauria de ser feminista
Autor: Chimamanda Ngozi Adichie
Traductora: Scheherezade Surià López
Edició: Fanbooks, 2016
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica: assaig, feminisme, injustícies vers les dones.


RESSENYA
========
Chimamanda Ngozi Aidichie (1977) és una reconeguda novel·lista nigeriana – gairebé totes les seves novel·les, adreçades a un públic adult, han estat publicades en castellà.

El punt de partida d’aquest llibre, però, és molt diferent. Com ella mateixa explica a la introducció…

El que trobareu a continuació és una versió modificada d’una xerrada que vaig fer el desembre del 2012 a TEDxEuston, una sèrie anual de conferències centrades en l’Àfrica.

Qui no conegui les xerrades TED (Technology, Entertainmla web d’aquesta organització, que inclou un potent cercador, i la majoria de vídeos inclouen subtítols en gran varietat d’idiomes (és a dir: aquesta vegada no s’hi val el “no sé prou anglès”).
ent and Design), ara té una bona excusa per fer-ho. Es tracta de breus conferències (10-20 minuts) enregistrades en vídeo, d’un amplíssim ventall de temàtiques, i a càrrec sempre d’oradors molt inspiradors. Moltes estan emmagatzemades a

En aquesta xerrada, de manera molt propera, l’autora defensa la necessitat, encara avui dia, de posicionar-nos com a feministes; de defensar el terme “feminisme” enfront de les injustícies i desigualtats a les que les dones han d fer front en tots els àmbits de la seva vida: des del més privat de les relacions de família i parella fins als més generals com l’educació o els entorns laborals.

A còpia d’exemples concrets de la seva pròpia experiència, i de preguntes (què penseu? què us sembla? i si enlloc d’això es fes això altre?), és evident que Tothom hauria de ser feminista no és potser el “transcendental discurs” que el text de contracoberta ens vol vendre, però si una bona manera de portar el debat sobre una lluita encara amb molt de recorregut a joves lectors.

No hay comentarios: