Dorothy, déjale entrar

FITXA
=====
Títol: Dorothy, déjale entrar
Autor: Javier Sáez Castán
Il·lustrador: Pablo Auladell
Edició: A buen paso, 2017
Edat: a partir de 12 anys
Temàtica: humor absurd, relació entre humans i fenòmens meteorològics


RESSENYA
=========
En Jonah i la Martha, un matrimoni gran que viu en una casa-granja a Kansas, després d’escoltar rebombori al pati del darrere un matí mentre esmorzaven, decideixen esbrinar què està ocorrent i resulta que es tracta d’un tornado mitjà. Martha, comparant aquell fenomen meteorològic amb un cadell que té ganes de jugar, convens ràpidament el seu home, ja que sempre creu que ella té rao. Des d’aleshores Dorothy els canvia la vida,
l’“acullen” i la tracten com si fos una més a la família fins que...

L’humor absurd i el surrealisme és present en tot moment, tant pel que fa a la personificació del tornado com per les intervencions i raonaments d’ambdós personatges quan mantenen una conversa. No obstant això, les argumentacions sempre es fonamenten amb una documentació sorprenent mitjançant Selecciones del Reader’s Digest, l’Enciclopedia dominical del granjero, Darwin, entre d’altres. És per aquests motius que recomano aquesta lectura a partir dels 12 anys, ja que la dificultat de comprensió és força elevada.

Encara que es tracti d’un àlbum il·lustrat, en aquest cas predomina el text de Sáez per sobre de les il·lustracions d’Auladell, les quals són força tètriques, de grafit amb tons ocres, grisos i negres... foscos amb un traç poc definit que accentua la incertesa.

Per acabar, comentar que la intertextualitat és present a l’obra com ara amb les bufades semblants a les del llop de Els tres porquets.

No hay comentarios: