Abecedari amagat / Abecedario

FITXA
=====
Títol: Abecedari amagat
Autora i il·lustradora: Imapla
Edició: Joventut, 2017
Edat: a partir de 3 anys
Temàtica: abecedaris

Títol: Abecedario: abrir, bailar, comer y otras palabras importantes
Autor: Ruth Kauman / Raquel Franco
Il·lustrador: Diego Bianki
Edició: Bruño, 2017
Edat: a partir de 3 anys
Temàtica: abecedaris, verbs

RESSENYA
=========
Arriben a les meves mans dos abecedaris que m'emporto de la llibreria junts a casa perquè són una de les meves debilitats. O sigui que aquesta ressenya serà més aviat descriptiva que no pas "crítica" perquè amb els abecedaris, no tinc criteri: m'agraden, no ho puc evitar. Per això no els he posat valoració amb "estrelletes" com acostumem a fer en aquesta casa.

El primer, Abecedari amagat de l'Imapla (quan em vaig assebentar que Imapla era el seudònim de "Imma Pla" vaig caure de cul a terra). Com altres de l'autora, juga amb imatges minimalistes - en el sentit que estan formades pels elements mínims necessaris per poder-les identificar. Utilitza colors molt contrastats i formes gairebé geomètriques, jugant amb la tècnica del collage (tot i que sospito que digital, no pas analògic) per cadascuna de les il·lustracions. A cada doble pàgina apareix una lletra "amagada a la il·lustració", pero de manera molt senzilla, o sigui que els petits lectors que estiguin aprenent a identificar les lletres de l'abecedari no se sentiran pas frustrats, sinó trobo que més aviat divertits per la imaginació que demostra la il·lustradora convertint les lletres en objectes, animals, plantes, escenaris, personatges, etc. Així, la A és un coet on els astronautes es dirigeixen a la lluna, la B un núvol que plovisqueja, la C una lluna al cel, o la D una banyera on un aneguet fa xip-xap. Molt adequadament, el text és breu, escrit en lletra de pal, i a cada frase la lletra ha substituït a la paraula que representa. Això s'entendrà millor amb un parell d'exemples:
- l'home bala surt disparat de la O (on la O és un canó)
- hi ha cocos a la X (on la X és una palmera)


El segon, Abecedario. Va guanyar el premi New Horizons a Bologna l'any 2015 i és ben bé el contrari de l'anterior, i aquest és un dels motius pels quals m'agraden els abecedaris; tot i que tots treballen amb el mateix contingut, la increïble varietat entre ells és espectacular i un cant d'amor a la creativitat de - no tots, però sí molts - els seus autors. Si Imapla utilitzava figures geomètriques grans per composar imatges més aviat simbòliques, en aquest cas les il·lustracions de Bianki no podrien estar més plenes de minidetalls que conviden a fixar-se en cadascun dels personatges i objectes que omplen les planes d'aquest llibre. Els autors han triat verbs (amb alguna excepció, vull pensar que per culpa de la dificultat de trobar verbs que comencessin amb les lletres Ñ, W o X) que comencen amb cadascuna de les lletres de l'abecedari. Els tres primers venen indicats al subtítol: abrir, bailar i comer, i segueixen dar, llorar, nacer, zapatear, jugar, soñar, peinar... De vegades s'utilitzen les dues planes per un sol verb, però més sovint es dedica a cada verb una de sola; de vegades, cada verb està il·lustrat per un grup de gent o un personatge que realitza aquella acció "a tota plana" ("llorar", per exemple, és un sol bailet en un vaixell de paper enmig d'un oceà de llàgrimes i la frase "llorar a mares"), però més sovint tenim un grapat de petites vinyetes on personatges sols, en parelles o en petits grups, realitzen accions relacionades amb aquell verb. Així, els autors aprofiten per presentar diferents situacions en les que es pot utilitzar el verb en qüestió (per exemple, a "mirar" tenim: mirar a lo lejos, mirar un vídeo, mirar por la ventanilla, mirar con asombro i mirarse a los ojos.) L'il·lustrador utilitza una paleta de colors molt limitada per cadascun dels verbs, i sorprèn gratament l'ús de persones de diferents orígens (ulls asiàtics, pells fosques) i de personatges amb diversitat funcional (llegint en braille o guanyant curses amb cadires de rodes).


Bé... sé que sovint ens queixem sobre si realment fan falta MÉS LLIBRES que parlin de determinats temes (sobretot els llibres d'hàbits: la por, la recança a anar a l'escola, les dificultats amb el menjar), i que de llibres d'abecedaris en tenim UN MUNT, però val la pena parar-se a mirar i a descobrir quins d'ells ofereixen una proposta interessant per plantejar als més petits les possibilitats de les lletres del nostre alfabet.

(Ok, és la meva excusa perquè m'agraden els abecedaris. Us ho he dit al principi i no us he pas enganyat!)

No hay comentarios: